Συνήθως ο ερχομός του χειμώνα φέρνει μαζί του χαμηλές θερμοκρασίες, ξηρό αέρα και επομένως, ακόμη πιο ξηρή επιδερμίδα. Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «ξηρό δέρμα» ως γενική δήλωση για την επιδερμίδα που χρειάζεται κάποιο είδος υγρασίας, αλλά είναι αυτό επιστημονικά σωστό; Είναι το δέρμα σας ξηρό ή είναι απλώς αφυδατωμένο; Ενώ φαίνονται παρόμοια και μάλιστα έχουν παρόμοιες θεραπείες, θα σας εξηγήσουμε τη διαφορά και θα μοιραστούμε συμβουλές για τον εντοπισμό και τη θεραπεία του αφυδατωμένου δέρματος.
Υπάρχει λοιπόν, διαφορά μεταξύ αφυδατωμένου δέρματος και ξηρού δέρματος;

Ναι! Υπάρχει διαφορά μεταξύ αφυδατωμένου και ξηρού δέρματος, ωστόσο χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά! Όταν οι άνθρωποι λένε ότι έχουν ξηρό δέρμα, μάλλον εννοούν ότι έχουν αφυδατωμένο δέρμα, που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη υγρασίας. Το ξηρό δέρμα είναι ουσιαστικά ένας τύπος δέρματος, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι έχουν λιπαρούς ή μεικτούς τύπους δέρματος, ο οποίος οφείλεται στην έλλειψη σμήγματος (ελαίου) στο χόριο. Το αφυδατωμένο δέρμα, από την άλλη πλευρά, υποδηλώνει έλλειψη νερού και υγρασίας στο χόριο, καθιστώντας το μια πάθηση του δέρματος.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση του δέρματος;

Πολλοί άνθρωποι το έχουν βιώσει τα τελευταία δύο χρόνια με συνεχές πλύσιμο των χεριών και χρήση απολυμαντικών λόγω των διαδικασιών ασφαλείας του Covid-19. Ο κρύος καιρός και η γήρανση συμβάλλουν επίσης στην αφυδατωμένη επιδερμίδα. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν παράγει τα ίδια είδη λιπιδίων και δεν λειτουργούν το ίδιο καλά. Έτσι, το δέρμα δεν έχει τόσο άθικτο φράγμα γιατί αυτό το εξωτερικό στρώμα του νεκρού δέρματος είναι αυτό που μας κρατά στεγανούς. Εξαιτίας αυτού, αυτό το εξωτερικό στρώμα του δέρματος γίνεται πιο λεπτό και πιο εύθραυστο, γεγονός που το καθιστά πιο ευαίσθητο σε ρωγμές και ερεθισμούς. Η απώλεια κολλαγόνου και γλυκοζαμινογλυκανών, όπως το υαλουρονικό οξύ, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ενυδάτωσης στο δέρμα.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε αφυδατωμένο δέρμα;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε εάν έχετε αφυδατωμένο δέρμα, αλλά ο πρώτος δεν θα προέλθει μόνον από το να το κοιτάξετε εξωτερικά. Αν δεν παίρνετε αρκετό νερό ή υγρά συστηματικά, ολόκληρο το σώμα σας θα αφυδατωθεί, αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που θα τα αντιμετωπίσετε, όπως ζαλάδα, αυξημένη δίψα και ούτω καθεξής. Αν κοιτάτε το δέρμα σας και παρατηρείτε για παράδειγμα αυξημένα σημάδια, λεπιδωτά λευκά μπαλώματα ή σύσφιξη, τότε αυτό σημαίνει ότι αφυδατώνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το αφυδατωμένο δέρμα είναι η συνεχής ενυδάτωση, καθώς οι παρατεταμένες περίοδοι αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, φλεγμονή και ερεθισμό. Εάν περιμένετε να εμφανίσει συμπτώματα η επιδερμίδα σας ή αν περιμένετε και παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι σφιχτό ή επώδυνο ή ερεθισμένο ή νιώθετε φαγούρα, αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη χάσει αρκετή ενυδάτωση και είναι καιρός να προσπαθήσετε να το προλάβετε. Ένας άλλος τρόπος για να μπορέσετε να καταλάβετε αν έχετε αφυδατωμένο δέρμα είναι κάνοντας αυτό που ονομάζεται «τεστ τσίμπημα». Σημειώνοντας ότι δεν είναι αλάνθαστο, είναι ένας γρήγορος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο στο σπίτι τσιμπώντας το δέρμα και, εάν φαίνεται ζαρωμένο ή δεν επανέρχεται στην κανονική του θέση, τότε είναι περισσότερο από πιθανό αφυδατωμένο. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, δεν είναι πιθανό να δείτε αυτήν τη ζαρωμένη και τσιμπημένη εμφάνιση.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αφυδατωμένο δέρμα;

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση! Εάν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, η λύση φαίνεται απλή, αλλά είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να προσθέσετε ξανά την υγρασία που χρειάζεται το δέρμα σας. Προτείνεται να επιλέξετε κάτι που έχει υψηλότερη συγκέντρωση ελαίου, το οποίο τείνει να είναι λίγο πιο παχύρρευστο από τη μέση λοσιόν σας, επειδή παρέχει περισσότερη υγρασία στο δέρμα. Επιπροσθέτως, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε μια πλούσια και θρεπτική κρέμα για να προσθέσετε επιπλέον υγρασία στο δέρμα. Στα σύγχρονα κέντρα ιατρικής αισθητικής Dibeauty μπορείτε να ανακαλύψετε μία ευρεία γκάμα προϊόντων (κρέμες, οροί), ιδανικά για κάθε τύπο επιδερμίδας. Μέσω της καινοτόμας μεθόδου ‘Δερμοανάλυση’ οι ειδικοί είναι σε θέση να σας προτείνουν την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία.

Αναζητήστε συστατικά αναπλήρωσης

Τα συστατικά περιποίησης του δέρματος έχουν σημασία εξίσου με τον τύπο του προϊόντος που επιλέγετε. Συνιστάται να επιλέγετε προϊόντα με ενεργά συστατικά όπως λιπίδια, υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια, ενώ αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα. Αν και υπάρχουν πολλά χρήσιμα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε, υπάρχει ένα που δεν θέλετε να εντοπίσετε σε ένα προϊόν «ενυδάτωσης»: το άρωμα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε μια γλυκιά αρωματική λοσιόν αλλά παρόλο που μυρίζουν όμορφα και είναι διασκεδαστικά στη χρήση, δεν θα έχουν στην πραγματικότητα κανένα όφελος. Στην πραγματικότητα επιδεινώνουν και ερεθίζουν το δέρμα και πιθανώς συμβάλλουν περισσότερο στον ερεθισμό. Από την άλλη πλευρά, το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα θεωρείται το υαλουρονικό οξύ, καθώς είναι μια από τις γλυκοζαμινογλυκάνες που μειώνεται με την ηλικία, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα προϊόν με αυτό το συστατικό γιατί μπορεί να συγκρατήσει νερό στην επιφάνεια του δέρματος. Αν και το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί το νερό στην κορυφή του δέρματος, τι συμβαίνει με ένα συστατικό που μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα για να προσφέρει υγρασία; Κατάλληλοι για να απαντήσουν στο προαναφερθέν ερώτημα είναι το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του Dibeauty, το οποίο μπορεί να σας προσφέρει άμεση ενυδάτωση, λάμψη και νεανική όψη της επιδερμίδας σας άμεσα και αποτελεσματικά!

Μπορείτε να στοιβάζετε προϊόντα για ακόμα περισσότερα οφέλη;

Μπορεί να είναι χρήσιμο να στοιβάζετε διαφορετικά προϊόντα, αλλά το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιλέξετε κάποιο που σας αρέσει και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πραγματικά. Επιλέξτε αυτό που εφαρμόζεται εύκολα, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί να το εφαρμόσετε ξανά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το περιβάλλον σας είναι πιο ξηρό και πιο κρύο. Επίσης, να κρατάτε τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν κοντά σε εύκολα προσβάσιμα μέρη, όπως το σακίδιο, το πορτοφόλι ή το αυτοκίνητό σας, ώστε να μην έχετε δικαιολογία για να μην ενυδατώνετε.

Μην κάνετε πολύ ζεστό ντους

Όσο καταπραϋντικά κι αν είναι, θα θελήσετε να αποφύγετε να κάνετε πολύωρο, ζεστό ντους. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ζεστό – όχι πολύ ζεστό – και ότι θα βγείτε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Το μεγαλύτερο ντους με ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Μετά το ντους σας, στεγνώστε ελαφρά με πετσέτα – αλλά αφήστε το δέρμα σας λίγο υγρό – και εφαρμόστε μια θρεπτική ενυδατική κρέμα από πάνω. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τοποθετήσετε ενυδατικές κρέμες γιατί υπάρχει ακόμα λίγη υγρασία από το ντους στο δέρμα σας. Θέλετε να προσπαθήσετε να σφραγίσετε αυτό το επιπλέον νερό στο δέρμα.

Μην ξύνεστε!

Παρόμοια με το έκζεμα, το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξύσετε το δέρμα σας, αλλά αν η κατάστασή σας επιδεινωθεί, επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό.

Συνοπτικά:

Πώς να αντιμετωπίσετε το αφυδατωμένο δέρμα

Το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φροντίσετε το αφυδατωμένο δέρμα σας είναι να αξιολογήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:
Χρησιμοποιήστε απαλά, αλλά αποτελεσματικά, καθαριστικά που δεν αφήνουν το δέρμα να αισθάνεται σφιχτό, ξηρό ή λιπαρό.

Ποτέ μην τρίβετε σκληρά και μη χρησιμοποιείτε σκληρές βούρτσες καθαρισμού.

Χρησιμοποιήστε toner-serum ενυδάτωσης, ενυδατικές κρέμες, προϊόντα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συστατικά που αναπληρώνουν δηλαδή την ενυδάτωση, με σκοπό την αποκατάσταση του δέρματος. Αυτά δίνουν στο δέρμα σας αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα για να φαίνεται υγιές, λαμπερό και λείο. (προϊόντα θα βρείτε στα Dibeauty).
Όταν εφαρμόζετε στοχευμένα διαλύματα ή ενισχυτικά, εφαρμόστε τα εναλλάξ ημέρες ή κάθε δεύτερη μέρα για να κρίνετε την κατάσταση του δέρματός σας. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα όπως αυτά κάθε μέρα για να κερδίσετε οφέλη.