Είτε είστε νέος στην περιποίηση του δέρματος είτε κάποιος που επισκέπτεται τακτικά τον ιατρό του για την πιο πρόσφατη θεραπεία, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τον όρο ρετινόλη. Εκτός από το αντηλιακό, το παράγωγο της βιταμίνης Α είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά προϊόντα της αγοράς. Η ρετινόλη κάνει πολλά πράγματα για εμάς: η φόρμουλα ενισχύει την ‘επισκευή’ του DNA και δρα στην αναγέννηση του ανώτερου στρώματος του δέρματος, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων φροντίδας του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των καφέ κηλίδων, του αποχρωματισμού, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Αν και το προϊόν συνιστάται ευρέως από ιατρούς και αισθητικούς, εξακολουθεί να καταφέρνει να μαγέψει πολλούς από όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το θαύμα της αντιγήρανσης.

Πότε πρέπει να αρχίσω να χρησιμοποιώ τη ρετινόλη;

Εάν έχετε ξεπεράσει τα 20 σας και ανησυχείτε ότι χάσατε το παράθυρο για να αποκομίσετε τα οφέλη της ρετινόλης, μην ανησυχείτε – ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Επιπλέον, η αναμονή σημαίνει ότι χάνετε το πλεονέκτημα της ενίσχυσης της αναγέννησης όταν είστε στην ακμή σας και, είναι πάντα καλύτερο να κάνετε προ-γήρανση παρά αντιγήρανση! Αν και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ηλικία για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να την εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας κατά τη διάρκεια των 20 σας. Ο λόγος; Η παραγωγή ινών κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται στα 20 μας. Το κολλαγόνο βοηθάει στη διατήρηση μιας λείας, όψης του δέρματος. Η απώλεια κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και χαλάρωση. Επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τους ινοβλάστες μας να συνεχίσουν να παράγουν κολλαγόνο, επομένως η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην προ-αναζωογόνηση ή στην πρόληψη των σημαδιών γήρανσης στο δέρμα πριν ακόμα ξεκινήσουν. Σε μερικούς έφηβους που μάχονται με επαναλαμβανόμενη ακμή συνταγογραφείται επίσης μια μορφή ρετινόλης. Εάν δεν έχετε αρχίσει ακόμα να χρησιμοποιείτε τη φόρμουλα κατά της γήρανσης, ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι είναι καλή στιγμή να ξεκινήσετε περιλαμβάνουν ακμή, καφέ κηλίδες, λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια ή το στόμα σας και θαμπό δέρμα.

Πώς εντάσσετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας;

Ενσωματώστε ρετινόλη αργά και απαλά: Η ισορροπία είναι κρίσιμη. Η ρετινόλη μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ή εάν η σύνθεση είναι πολύ ισχυρή για το δέρμα σας. Ένας λόγος που οι άνθρωποι συχνά διστάζουν πριν ξεκινήσουν ένα προϊόν ρετινόλης είναι επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε σιγά σιγά. Πρέπει να εφαρμόζετε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού στην αρχή μόνο δύο ή τρεις νύχτες (0,01% έως 0,03%). Στη συνέχεια, αρχίστε σταδιακά να το αυξάνετε σε κάθε βράδυ όπως είναι ανεκτή. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα με ρετινόλη και επίσης, είναι σημαντικό να κρατάτε τη ρετινόλη μακριά από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών και τα χείλη. Επιπλέον, αυτό το συστατικό κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό κάθε πρωί και να το εφαρμόζετε ξανά όλη την ημέρα. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ερεθισμό, να σταματήσετε τη χρήση, να ενυδατώσετε και να ξεκινήσετε ξανά σε λίγες μέρες μόλις το δέρμα σας επουλωθεί. Εάν ο ερεθισμός είναι σοβαρός, να εφαρμόζετε κρέμα υδροκορτιζόνης δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε μια κρύα κομπρέσα για να απαλύνετε την επιδερμίδα σας. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να παραλείψετε το προϊόν ρετινόλης την ημέρα πριν την απολέπιση. Η απολέπιση είναι λειαντική και ερεθιστική και δεν θέλετε να επιδεινώσετε τον ερεθισμό του δέρματος αυξάνοντας την ευαισθησία του δέρματός σας.

Προσέξτε για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες

Ενώ ορισμένες παρενέργειες, όπως ο ήπιος ερεθισμός, η ξηρότητα και η ευαισθησία στον ήλιο, είναι φυσιολογικές καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται στο ενεργό συστατικό, το έντονο ξεφλούδισμα, η ερυθρότητα και το κάψιμο δεν είναι – και εκείνα με ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή που παλεύουν με καταστάσεις όπως ροδόχρου ακμή ή έκζεμα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη ρετινόλη ή να την αποφεύγετε εντελώς. Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη ρετινόλη, μην ανησυχείτε! Δεν είναι το μόνο anti-age! Υπάρχουν πολλά εκπληκτικά αντιγηραντικά συστατικά που λειτουργούν όμορφα χωρίς ερεθισμούς ή ευαισθησία στον ήλιο!

Χρησιμοποιήστε ρετινόλη μόνον τη νύχτα και φοράτε SPF κάθε μέρα

Αν και τα ρετινοειδή δεν είναι φωτοτοξικά, που σημαίνει ότι δεν αντιδρούν με το ηλιακό φως για να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα, πολλά από αυτά διασπώνται όταν εκτίθενται σε ακτίνες UV. Έτσι η εφαρμογή του ρετινοειδούς σας το πρωί μπορεί να το καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό και ένα υψηλής ποιότητας ρετινοειδές μπορεί να είναι αρκετά ακριβό. Γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη τη νύχτα. Για τη σωστή προστασία από τον ήλιο, να είστε λοιπόν επιμελής όσον αφορά την εφαρμογή ενός ημερήσιου δείκτη ευρέως φάσματος SPF 30 ή υψηλότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, με τη χρήση ρετινόλης, θα πρέπει να έχετε πάντα επίγνωση της πρόγνωσης του καιρού και των ταξιδιών σε ζεστές τοποθεσίες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των εποχών ή των διακοπών που τα άτομα θα περνούν εκτεταμένο χρόνο στο άμεσο ηλιακό φως.

Μην σταματάτε στο πρόσωπό σας

Όταν εφαρμόζετε ένα ελιξίριο με έγχυση ρετινόλης, μην παραμελείτε το λαιμό ή το ντεκολτέ σας, τα οποία είναι περιβόητα για την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης, αλλά συχνά παραβλέπονται. Αν αυτές οι ζώνες φαίνονται πολύ ευαίσθητες για την τρέχουσα φόρμουλά σας, προσθέστε μια ενυδατική κρέμα πριν την εξομαλύνετε ή πάρτε ένα ξεχωριστό ρετινοειδές που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την εν λόγω περιοχή.

Ρετινόλη και εφηβεία

Τα προϊόντα ρετινόλης είναι ασφαλή για χρήση στην εφηβεία σας – απλώς μπορεί να μην χρειάζεται. Μερικοί νέοι χρησιμοποιούν ρετινόλη για τις ιδιότητες εξάλειψης των βλαβών της επιδερμίδας. Εάν αντιμετωπίζετε περισσότερα από τη συνηθισμένη εφηβική έξαρση ακμής, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. Μπορεί επίσης να δείτε μείωση του μεγέθους των πόρων σας. Ωστόσο, εάν είστε ευχαριστημένοι με την υφή του δέρματός σας, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ακόμα ρετινόλη. Το δέρμα σας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο παραγωγής κολλαγόνου! Υπάρχουν και άλλες θεραπείες που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας αυτήν τη στιγμή. Φροντίστε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό, τονωτικό και ενυδατική κρέμα. Εφαρμόστε SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό. Χρησιμοποιείτε μόνο συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη, μόνον εάν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας.

Είμαι στις αρχές των 20 μου

Εάν είστε ένας από τους τυχερούς, τα προβλήματα ακμής της εφηβείας σας μπορεί να έχουν υποχωρήσει και εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη της υψηλής παραγωγής κολλαγόνου. Το δέρμα σας αρχίζει να χάνει ελάχιστες ποσότητες κολλαγόνου, αλλά είναι πιθανώς ακόμα σφριγηλό και οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα χαλαρώσετε σύντομα. Ωστόσο, οι εξάρσεις ακμής των ενηλίκων και οι λεπτές γραμμές είναι πολύ φυσιολογικές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη για να βοηθήσετε με τις κηλίδες ή ως προληπτικό μέτρο, αλλά πολλοί στις αρχές της δεκαετίας των 20 θα είναι φυσικά ελαστικοί και χωρίς ρυτίδες για μερικά ακόμη χρόνια. Το SPF είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρόκειται για την πρόληψη της βλάβης που συμβάλλει στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Τούτου λεχθέντος, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να δείτε ορατά σημάδια για να ξεκινήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας με υγιή γήρανση.

Είμαι στα 20 μου

Έχετε ξεπεράσει την «αιχμή του κολλαγόνου» σας και θα αρχίσετε να χάνετε περίπου το 1% του κολλαγόνου σας ετησίως. Είστε στην τέλεια στιγμή για να δημιουργήσετε μια υγιή ρουτίνα γήρανσης που λειτουργεί για εσάς. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη. Μπορεί να έχετε ακόμα μακροχρόνιες ατέλειες και τα 20 σας είναι ιδανικά για να αρχίσετε να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα και να διατηρείτε το δέρμα σας τόσο νεανικό όσο είναι τώρα. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα τοπικά παράγωγα βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, προκαλούν αυτά τα ίδια ελαττώματα, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε εντελώς τη ρετινόλη εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος. Τόσο το NHS όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρούν τα από του στόματος και τα τοπικά ρετινοειδή ως μη ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είμαι στα 30+ μου

Ακριβώς όπως τα τελευταία είκοσι, αυτή είναι μια άλλη εξαιρετική στιγμή για να εισαγάγετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Μπορεί να βλέπετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης, επομένως είναι η ιδανική στιγμή για να δημιουργήσετε συνήθειες που θα σας προετοιμάσουν για τη ζωή. Η χρήση ρετινόλης μερικές φορές την εβδομάδα – υποστηριζόμενη από καθημερινό καθαριστικό, τονωτικό, ενυδατική κρέμα και μια κρέμα ματιών – μπορεί να σας βοηθήσει να δείχνετε και να αισθάνεστε νεανική. Όπως σε κάθε ηλικία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή προσπαθείτε να συλλάβετε. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, όλον το χρόνο. Αυτό είναι πάντα σημαντικό, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, καθώς αφήνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV. Εφαρμόστε ρετινόλη μόνο τη νύχτα και χρησιμοποιήστε SPF ευρέος φάσματος καθημερινά για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Γιατί όχι τώρα;

Εν ολίγοις: ποτέ δεν είναι αργά να εισαγάγετε τη ρετινόλη στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Η πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να είναι ένας φαινομενικά ατελείωτος κύλινδρος δερματικών αλλαγών και πυροδοτήσεων. Αλλά, ευτυχώς, η υγεία φαίνεται υπέροχη σε οποιαδήποτε ηλικία!

Categories: ΠΡΟΣΩΠΟ