Made by 💀 Bit Elite

Το πρόσωπο είναι μια αισθητικά ευαίσθητη περιοχή όπου η διαδικασία της γήρανσης εκδηλώνεται πιο γρήγορα, άμεσα και αισθητά. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, η γήρανση γενικά του προσώπου αλλά και του δέρματος είναι ορατή και έχει σημαντική αισθητική αξία για το κάθε άτομο. Ωστόσο, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η γήρανση πραγματοποιείται τόσο σε μοριακό όσο και σε κυτταρικό επίπεδο. Το δέρμα και οι υποκείμενες δομές των οστών και των χόνδρων, καθώς και το λίπος και οι μύες γερνούν χρονολογικά και βιολογικά.

Η γήρανση λοιπόν, καθορίζεται από εγγενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα μειωμένα επίπεδα ορμονών, χαμηλότερη ικανότητα επιδιόρθωσης του DNA αλλά και συσσώρευση των μεταλλάξεών του που προκαλούνται είτε από ελεύθερες ρίζες είτε από υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και πρόσθετους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση). Η συνδυασμένη επίδραση όλων αυτών των παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα μακροσκοπικές αλλαγές στο πρόσωπο. Με επίκεντρο την αντιγήρανση προτείνονται ποικίλες θεραπείες κατά της γήρανσης.

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε ελέγχει τις οδούς και τους μηχανισμούς που στηρίζουν τη βιολογική διαδικασία της γήρανσης. Οι οδοί υποδιαιρέθηκαν σε ενδογενείς και εξωγενείς μηχανισμούς γήρανσης. Οι εγγενείς οδοί περιελάμβαναν τη γενετική, τη δημιουργία ενεργών ειδών οξυγόνου αλλά και τις ορμονικές αλλαγές. Οι εξωτερικές οδοί περιελάμβαναν τη φωτογήρανση και τη βλάβη στα στρώματα της επιδερμίδας. Οι συνδυασμένες ενδογενείς και εξωγενείς αλλοιώσεις της οδού οδηγούν στη δημιουργία ρυτίδων, σε μεγαλύτερη χαλάρωση και παράλληλα λέπτυνση του δέρματος.

Επομένως, η διαδικασία της γήρανσης είναι μοναδική για το κάθε άτομο και εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής και των εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Με βάση αυτήν τη γνώση, η περαιτέρω έρευνα μπορεί να επικεντρωθεί στον τρόπο επιβράδυνσης της διαδικασίας της γήρανσης και στον εντοπισμό συγκεκριμένων στόχων με σκοπό την ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας.

Τι μπορώ όμως να κάνω για το γερασμένο πρόσωπό μου; Πώς θα το κάνω να φαίνεται πιο νεανικό και λαμπερό;

Ακόμα κι αν έχετε πολύ καλά γονίδια και φαίνεστε νεότεροι από ό, τι πραγματικά είστε, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στην εμφάνιση του προσώπου μας είναι αναπόφευκτες. Εν τούτοις αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τις χαρές αλλά και τις εμπειρίες μας στη ζωή. Μια απλή προσέγγιση είναι απλώς να γιορτάσουμε την ηλικία και την εμφάνισή μας για αυτό που είναι. Δεν αισθάνονται όλοι άνετα με αυτό και κάποιοι μπορεί να θέλουν να αναβάλουν την αποδοχή αυτών των αλλαγών. Το λίφτινγκ προσώπου που αψηφά την ηλικία, είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσετε να σταματήσετε το πέρασμα του χρόνου. Τα λίφτινγκ προσώπου έχουν βελτιωθεί, επομένως τα αποτελέσματα τείνουν να φαίνονται πιο φυσικά. Η διαδικασία του λίφτινγκ είναι μόνο μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις, ωστόσο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την αλλαγή του γερασμένου προσώπου. Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες αναζωογόνησης είναι μη χειρουργικές, πρέπει να λάβετε υπόψιν την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες θεραπείες.

Εδώ είναι ένα δείγμα μερικών από τις διαδικασίες που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να δώσετε στο πρόσωπό σας μια πιο νεανική εμφάνιση:

1. Αντηλιακή προστασία: Η προστασία του προσώπου σας από τον ήλιο είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το διατηρήσετε νεανικό και σφριγηλό. Μεγάλο μέρος της ‘ζημιάς’ προέρχεται από το τμήμα UVA του φάσματος φωτός, επομένως πρέπει να βάζετε αντηλιακό που προστατεύει από αυτό και το φως UVB, που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα. Το να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο είναι επίσης μια καλή ιδέα.

2. Κρέμες και λοσιόν: Οι ενυδατικές κρέμες καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα και μπορεί προσωρινά να κάνουν τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές. Οι ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού για να τα κάνει λιγότερο λιπαρά και έχουν πολλές ουσίες (όπως γλυκερίνη) που μπορεί να βοηθήσουν στη δέσμευση του νερού στο δέρμα. Οι απολεπιστικές κρέμες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του ηλικιωμένου δέρματος απαλλάσσοντάς το από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα όσο όταν ήμασταν νέοι.

3. Ποικίλες συνταγογραφούμενες κρέμες (Avita, Avage, Renova, Retin-A): έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ρυτίδες και τις λεγόμενες ηπατικές κηλίδες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Αυτές οι κρέμες περιέχουν ρετινοειδή, ενώσεις που σχετίζονται με τη βιταμίνη Α που φαίνεται να λειτουργούν προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και αλλάζοντας τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που προκαλεί κηλίδες. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ρετινοειδών. Για παράδειγμα η ταζαροτένη και η τρετινοΐνη είναι δύο από αυτές που χρησιμοποιούνται στα εγκεκριμένα προϊόντα.

4. Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox): Αυτές οι ενέσεις χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των γραμμών έκφρασης του μετώπου αλλά και μεταξύ των φρυδιών. Λειτουργούν ακινητοποιώντας εν μέρει τους μύες που σχηματίζουν γραμμές έκφρασης, έτσι ώστε το δέρμα να εξομαλύνεται, αν και ορισμένες βαθιές γραμμές έκφρασης μπορεί να μην εξαφανιστούν εντελώς. Το Botox είναι η γνωστή επωνυμία της θεραπείας. Άλλες τοξίνες αλλαντίασης είναι το Myobloc και το Dysport.

5. Δερματικά πληρωτικά: Τα δερματικά πληρωτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των γραμμών που δημιουργούνται από το χαμένο κολλαγόνο αλλά και το λίπος. Μετά τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, οι ενέσεις δερματικού πληρωτικού είναι η πιο κοινή αισθητική επέμβαση που εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κύριες θέσεις για τις ενέσεις είναι δύο σετ παρενθέσεων: το ζεύγος γραμμών που εκτείνονται προς τα κάτω από τη μύτη στις γωνίες του στόματος, γνωστές ως ρινοχειλικές πτυχές και ένα άλλο ζεύγος που εκτείνεται προς τα κάτω από τις γωνίες του στόματος μέχρι το πηγούνι, γνωστές ως γραμμές μαριονέτας.

Συμπερασματικά, το πρόσωπο μπορεί να είναι μια ‘κατασκευασμένη παροχή δεδομένων’ για την ένδειξη των προσωπικών χαρακτηριστικών μας όπως για παράδειγμα η ταυτότητα, η εθνικότητα, η έκφραση, η ηλικία και το φύλο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μετρούν τη σκέψη από κοινού των απαραίτητων ατομικών χαρακτηριστικών. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλά λογισμικά, όπως η εκτίμηση ηλικίας και η αναγνώριση προσώπου. Η αξία αυτών των εφαρμογών εξαρτάται από διαφορετικούς τομείς, όπως εφαρμογές ασφαλείας και εφαρμογή ομαδικών ενεργειών.

Επιπλέον, το τετράγωνο μέτρησης της έκφρασης του προσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρεση της ‘χαμένης’ νεανικότητας. Επομένως, αυτές οι εφαρμογές έχουν επιτύχει υψηλό επίπεδο ακριβείας σε όλα τα επίπεδα. Έχουν πραγματοποιηθεί ποικίλες εργασίες, σχετικά με την αναγνώριση της γήρανσης του προσώπου.

Επιπλέον, η ανάλυση αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις στο χώρο αναγνώρισης προσώπου που είχε διερευνηθεί. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η ανάλυση σε όλη την απόδοση των αλγορίθμων προσώπων είναι διαφορετική από το ένα στο άλλο. Αυτή η έρευνα συμβάλλει στην εμφάνιση των κενών για διαφορετικές μεθόδους σε αυτήν τη γραμμή έρευνας.

Categories: ΠΡΟΣΩΠΟ

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *