Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τύπο δέρματος και για αυτόν το λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία θα ανταποκρίνονται στη δική μας επιδερμίδα. Εάν χρησιμοποιήσουμε λανθασμένα και ακατάλληλα προϊόντα, αυτό θα οδηγήσει σε ποικίλα δερματικά προβλήματα είτε αμέσως είτε μακροπρόθεσμα. Έτσι θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα μας υποδείξει τα προϊόντα που θα ταιριάζουν ιδανικά σε εμάς. Ας αναφέρουμε αναλυτικά τους τύπους δέρματος και τα χαρακτηριστικά τους:

  • Κανονικό

  • Ξηρό

  • Λιπαρό

  • Συνδυασμός

  • Ευαίσθητο

  1. Κανονικό δέρμα: δεν είναι ούτε λιπαρό ούτε ξηρό. Επομένως, είναι λιγότερο αντιδραστικό σε εξωτερικούς παράγοντες και αρκετά εύκολο στη συντήρηση. Είναι πολύ σημαντικό να το διατηρήσουμε όπως είναι. Το κανονικό δέρμα είναι καλά ισορροπημένο όταν πρόκειται για το pH και την παραγωγή λιπαρότητας. Ακόμα κι αν δεν είναι αναγκαία μια στοχευμένη ρουτίνα, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Κάποιες συμβουλές για τη φροντίδα του κανονικού δέρματος είναι οι παρακάτω: Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούμε αντηλιακό τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα μας. Πρέπει να φροντίσουμε να το ενυδατώνουμε τακτικά ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας. Το ενυδατωμένο δέρμα είναι πάντοτε υγιές. Το μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους. Πρέπει να αφαιρούμε το μακιγιάζ μας πριν πάμε για ύπνο το βράδυ. Σημαντική είναι η βιταμίνη C που αποτελεί το κλειδί για ένα νεανικό δέρμα. Είναι απαραίτητο να μείνουμε όλη την ημέρα ενυδατωμένοι για να διατηρηθεί η επιδερμίδα μας στην καλύτερη κατάσταση.

  1. Ξηρό δέρμα: Ο ξηρός τύπος δέρματος ξεφλουδίζει αρκετά εύκολα. Δεν είναι ενυδατωμένος όσο οι άλλες επιδερμίδες. Το ξηρό δέρμα οδηγείται επίσης σε ευαισθησία εξαιτίας των ακατάλληλων προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, οι κρέμες απολέπισης προκαλούν ευερεθιστότητα. Κάποιες από τις κύριες αιτίες ξηροδερμίας αποδίδονται στο DNA μας, τις εποχιακές αλλαγές, τις λανθασμένες συνήθειες περιποίησης και τη γήρανση. Μερικές από τις συμβουλές, που μπορούν να βοηθήσουν στην περιποίηση του ξηρού δέρματος είναι η ενυδάτωσή του. Μια άσχημη συνήθεια που -δυστυχώς- έχουμε οι περισσότεροι, είναι τα πολύωρα ντους και κυρίως με ζεστό νερό. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντάσσονται στην καθημερινή μας ρουτίνα ενυδατικές κρέμες.

  1. Λιπαρό δέρμα: πρόκειται για την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος (ελαίου) στο δέρμα. Μερικοί από τους κύριους λόγους που ευθύνονται για το λιπαρό δέρμα είναι οι ορμονικές αλλαγές, το κλίμα (η ζέστη και η υγρασία), το DNA και οι πόροι. Το λιπαρό δέρμα τείνει επίσης να είναι πιο επιρρεπές σε ακμή και εξάρσεις. Μερικές από τις συμβουλές για τη φροντίδα του λιπαρού δέρματος είναι οι εξής: αρχικώς, πλένουμε το δέρμα μας με καθαριστικά που απορροφούν το λάδι και απλώνουμε πάντοτε μια ενυδατική κρέμα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε συστατικά, όπως σαλικυλικό οξύ και γλυκολικό οξύ για να αντιμετωπίσουμε την ακμή που προκαλείται από βρωμιά και φραγμένους πόρους. Είναι αναγκαίο, να χρησιμοποιήσουμε ελαφριά προϊόντα, με βάση το νερό και τη σιλικόνη. Εάν για κάποιο λόγο θελήσουμε να πλένουμε το πρόσωπό μας παραπάνω από 2 φορές την ημέρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ξεπλύνουμε με απλό νερό.

  1. Συνδυασμός όλων των τύπων επιδερμίδας: Ένας συνδυασμός δέρματος, σημαίνει ότι έχει λιπαρή ζώνη Τ και ξηρά μάγουλα. Η λιπαρότητα και η ξηρότητα είναι απόρροια των καιρικών συνθηκών, καθώς τα καλοκαίρια προκαλούν υπερβολική λιπαρότητα και οι χειμώνες προκαλούν ξηρότητα. Το μεικτό δέρμα προκαλείται επίσης λόγω του DNA που διαταράσσει τη φυσική ισορροπία του δέρματός μας. Ορισμένες συμβουλές για τη φροντίδα του μεικτού δέρματος είναι οι ακόλουθες: καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ένα απαλό καθαριστικό για να αποφύγουμε την υπερβολική διέγερση των μεγαλύτερων πόρων που υπάρχουν στη ζώνη Τ. Επίσης, πρέπει να προσαρμόσουμε δύο διαφορετικές ρουτίνες περιποίησης για το πρόσωπό μας. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά ματ καθαριστικά και τονωτικά στη ζώνη Τ, μόνο για να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική λιπαρότητα. Θα πρέπει να περιορίσουμε τις ‘βαριές’ κρέμες για τις ξηρές περιοχές του προσώπου μας.

  1. Ευαίσθητο δέρμα: το ευαίσθητο δέρμα χαρακτηρίζεται από τις αντιδράσεις του σε προϊόντα, τρόφιμα και περιβαλλοντικούς παράγοντες προκαλώντας συνεχείς ερεθισμούς. Επομένως, τέτοιοι τύποι επιδερμίδας χρειάζονται επιπλέον φροντίδα και προσοχή σε αντίθεση με του άλλους. Η κύρια αιτία πίσω από αυτήν την κατηγορία δέρματος είναι η υπερβολική ευαισθησία των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν κάτω από αυτό. Οποιοδήποτε ερέθισμα, όπως προϊόντα, ή υπερβολική και απότομη έκθεση στον ήλιο ή ακόμα και η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αυτήν την ευαισθησία. Ως εκ τούτου, το δέρμα μας παίρνει μια κοκκινωπή όψη, που μερικές φορές οδηγεί σε επίμονους ερεθισμούς που είναι επώδυνοι. Κάποιες συμβουλές για την περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος είναι οι παρακάτω: επειδή τέτοιοι τύποι δέρματος χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση από ειδικό, καλό θα ήταν να τον συμβουλευτούμε για να μας βοηθήσει να βρούμε τα σωστά προϊόντα, με τη σωστή ισορροπία pH για χρήση στην επιδερμίδα μας. Οι ενυδατικές κρέμες πρέπει να είναι πολύ λεπτόρρευστες και ελαφριές. Πρέπει να αποφεύγουμε τα προϊόντα με αρώματα. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δέρματός μας. Τέλος, μερικές φορές, η χρήση κρύων λοσιόν που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από ζεστά κλίματα.

Categories: ΠΡΟΣΩΠΟ

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *