Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας ενώ παράλληλα τα τοπικά συμπληρώματά της έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την ακτινοβολία UVA. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει στη σύνθεση κολλαγόνου, γεγονός που καθυστερεί τη γήρανση. Ωστόσο, η υδατοδιαλυτότητά της οδηγεί σε κακή διαδερμική διαπερατότητά της, η οποία περιορίζει επίσης την εφαρμογή της.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η διαπερατότητα της βιταμίνης C είναι δυνατό να ενισχυθεί αυξάνοντας τη συγκέντρωσή της. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται σε λοσιόν ή γαλάκτωμα με βάση το νερό, είναι αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί το πρόβλημα της οξειδωτικής αποικοδόμησης. Έτσι, έχει αναπτυχθεί μια λοσιόν βιταμίνης C (VCL) στην οποία διαχωρίζονται η υδατική φάση και η σκόνη. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C τοποθετείται σε μια σφραγισμένη συσκευασία ως φάση σκόνης και η λοσιόν τοποθετείται σε άλλο σωληνάριο συσκευασίας ως υδατική φάση.

Οι παραπάνω δύο φάσεις πρέπει να αναμειχθούν στην παλάμη του χεριού πριν από κάθε χρήση. Για να διευκρινιστεί η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στην επιδερμίδα με τη μορφή της λοσιόν, μελετήθηκε η διαπερατότητα, ο ερεθισμός και η αντιγηραντική της δράση in vitro και in vivo, χρησιμοποιώντας την κλινική δοκιμή. Η δοκιμή διαπερατότητας έδειξε ότι η βιταμίνη C (αναλογία μάζας 10%, 15%, 20% και 25%) μπορούσε να διεισδύσει αποτελεσματικά στο δέρμα. Η λοσιόν 20% της βιταμίνης C (VCL-20%) είχε την υψηλότερη αποτελεσματικότητα διαδερμικής διείσδυσης και το ποσοστό διάχυσης έφτασε το 84,707% μετά από 24 ώρες. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε αλλεργική αντίδραση στο τεστ αποφρακτικού επιθέματος.

Επομένως, η χρήση λοσιόν βιταμίνης C για 28 ημέρες θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη γυαλάδα του δέρματος των ατόμων κατά 10,53% και να βελτιώσει το χρώμα του δέρματος, να ενισχύσει την ελαστικότητα και τη σύσφιξη του δέρματος του προσώπου κατά 9,20% και να μειώσει την περιοχή των ρυτίδων κατά 12,27% (p < 0,05).

Στη συνέχεια του άρθρου απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C:

1. Είναι καλός και αποτελεσματικός ο ορός βιταμίνης C για το πρόσωπο;

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα μας. Καταπολεμά επίσης τις λεπτές γραμμές, φωτίζει την επιδερμίδα μας και παρέχει μια σειρά από άλλα οφέλη. Οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος το διαφημίζουν επίσης ως ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά που θα μπορούσαμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε.

2. Μπορώ να χρησιμοποιώ καθημερινά ορό βιταμίνης C στο πρόσωπό μου;

Οι ενυδατικές κρέμες με βιταμίνη C γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, και οπωσδήποτε θα θέλαμε να τις χρησιμοποιήσουμε στο τέλος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μας. Και αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιείτε βιταμίνη C κάθε μέρα, η απάντηση είναι καταφατική.

3. Η βιταμίνη C προσφέρει λάμψη στο δέρμα;

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στο ξεθώριασμα της μελάγχρωσης και να λειάνει την επιφάνεια του δέρματος ώστε να μειώσει τη θαμπάδα. Αυτό δίνει στο δέρμα μια νεανική λάμψη. Μια ανασκόπηση του 2017 σημειώνει ότι η εφαρμογή βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, τη χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος.

4. Η βιταμίνη C λευκαίνει το δέρμα;

Η βιταμίνη C βοηθά στο φωτισμό των μαύρων κηλίδων στο δέρμα περιορίζοντας το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης. Οι μαύρες κηλίδες σχηματίζονται λόγω της υπερπαραγωγής μελανίνης, μιας σκούρας χρωστικής ουσίας, στο δέρμα μας.

5. Ποια είναι η καλύτερη για το δέρμα, βιταμίνη C ή Ε;

Η βιταμίνη Ε δεν είναι καθόλου αμελητέα ως συστατικό περιποίησης του δέρματος, αλλά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της φωτοφθοράς από οποιαδήποτε βιταμίνη μόνη της.

6. Πώς ξέρετε εάν ο ορός βιταμίνης C λειτουργεί;

Πολλοί οροί είναι κίτρινοι, αλλά αν το προϊόν πάρει μια καφέ ή σκούρα πορτοκαλί απόχρωση, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε γιατί έχει χαλάσει. Εάν ο ορός σας ξεκινά διαυγής και γίνεται κίτρινος, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι είναι οξειδωτικός και θα είναι λιγότερο αποτελεσματικός.

7. Πόσο καιρό χρειάζεται για να δράσει ο ορός βιταμίνης C;

Οι οροί βιταμίνης C συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλους ορούς για να δείξουν αποτελέσματα. Αλλά εάν χρησιμοποιείται τακτικά, θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα σε τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες.

8. Τι μπορώ να αναμείξω με ορό βιταμίνης C;

 • Γλυκερίνη: Η γλυκερίνη μειώνει το μέγεθος των πόρων και λειτουργεί ως εξαιρετικό τονωτικό

 • Αλόη

 • Μέλι

 • Ροδόνερο

 • Βιταμίνη Ε

9. Μπορούμε να βγούμε στον ήλιο μετά την εφαρμογή ορού βιταμίνης C;

Αν και είναι ασφαλές να βγαίνουμε στον ήλιο μετά την εφαρμογή ορού βιταμίνης C, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, καθώς ο ορός από μόνος του δεν παρέχει προστασία.

10. Μπορούμε να εφαρμόσουμε βιταμίνη C κάτω από τα μάτια;

Φυσικά! Στην πραγματικότητα, εφόσον είναι κατάλληλα διαμορφωμένη για το πρόσωπο, η βιταμίνη C κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων θρεπτικών συστατικών για χρήση γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Αυτό το φυσικό αντιοξειδωτικό έχει αποδειχθεί ότι εξισορροπεί τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και αυξάνει την ενυδάτωση.

11. Μπορώ να παραλείψω την ενυδατική κρέμα μετά τον ορό βιταμίνης C;

Πάντα να αναμειγνύετε τη βιταμίνη C με μια ενυδατική κρέμα, λάδι προσώπου ή αντηλιακό για να αποφύγετε το σκουρόχρωμο δέρμα.

Συμπερασματικά υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση της βιταμίνης C στο δέρμα σας:

 • είναι ασφαλής για τους περισσότερους τύπους δέρματος

 • προσφέρει ενυδάτωση

 • συμβάλλει στη φωτεινότητα της; επιδερμίδας

 • μειώνει την ερυθρότητα

 • μειώνει την υπερμελάγχρωση

 • μειώνει την εμφάνιση κύκλων κάτω από τα μάτια

 • προάγει την παραγωγή κολλαγόνου

 • μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χαλάρωσης

 • μπορεί να προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία

 • μπορεί να καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα

 • μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών- γενικά βοηθάει στην ενίσχυση της επούλωσης (δεδομένων των επιπτώσεών της στο ηλιακό έγκαυμα, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εφαρμογή βιταμίνης C μπορεί να επιταχύνει τη συνολική επούλωση των πληγών. Η υγιής επούλωση μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής, μόλυνσης και ουλών- αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η επούλωση των πληγών σχετίζεται με το σχηματισμό κολλαγόνου και η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου)

Κατηγορίες: ΠΡΟΣΩΠΟ

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *